lördag 17 januari 2009

Tack och tack-jakt.

Äntligen fasanjakt igen! Fast denna gången var det med delade känslor.
Fjällskär

I dag var det s k tack-jakt. Nej inte jakt på fårtackor, utan jakt som tack till oss som ställt upp som hundförare och/eller i drev. Antingen är man med som skytt eller så är man med under sin vanliga uppgift. Eftersom jag inte skjuter blev det givetvis som hundförare med Demo som apportör. Häxa fick stanna hemma eftersom hon löper.

En stor del av folket samalde inför fasanjakten.

Tack-jakten började på morgonen med jakt för de som varit med och jobbat på klövviltsjakterna. De jagade på förmiddagen och fick ett rådjur och 3 hjortar.
För oss som skulle vara med på fasanjakten var det samling kl 12.00 med inledande smörgås och fika. Ja det var lunchavbrottet för de som jagat på förmiddagen.

Skyttar var det en hel del då flera av förmiddagens klövviltsjägare stannade kvar för att skjuta fasaner. Eftersom jag inte minns namnet på alla blir det bara Aksel, Marie och Ulrika som blir nämnda.
Apportörer var Camilla med Jaggan, Eva med Hexa och Udda, Marie med Folke och Zumo (som åskådare), Monica med Dot och ??, Bosse med sina två hundar och jag med Demo. ...pinsamt det där med hundnamnen jag inte minns, det måste jag reda ut...

Camilla med Jaggan (Cath's Jaguar)

Eva med Hexa (Alegnis Hexa ) och Udda (Björshults Qusin Klara ) och Bosse med sina hundar Hovhills Pangbrud och Sort Guld Touch of Basil.

Härligt vinterväder med lätta moln och några minusgrader. Det blåste friskt vid någon såt men liiiite kyla har väl ingen dött av? Kunde konstatera att julklappskängorna var utmärkta att hålla fötterna varma och de dito hörselkåporna värmde öronen bra. Ja de fungerade som de skulle också.

Demo vilar lite tills nästa fasan ska falla. Här var det långa avstånd att springa efter apporterna.

Två av Demos apporter, t vänster en "vanlig jaktfasan" och t höger en blå variant.


Fasanjakten gick över tre såtar som för Demos del gav 3 + 3 + 2 apporter. Totalt sköts 51 fasaner.


Ryanair under inflygning vid andra såten. Från sista skytten till landningsbanan är det kanske 300 meter. Ljudet från planet är ganska högt men varken fasaner eller hundar brydde sig...



Viltparad. Skyttarna på "sin" sida.

Vid viltparaden höll gårdsägare Peder ett tack-tal till Erland. Erland fick också en present - en Rolf Berg-älg - från oss apportörer som varit med under säsongen. Erland som skött jakterna på gården slutar från 1 februari och flyttar hem till Danmark. Samtidigt som det alltid är trevligt på jakterna så kändes det givetvis mycket tråkigt att Erland ska sluta.

Dagen avslutades med en utsökt middag och lika god efterrätt vid Lunds gård.

1 kommentar:

  1. men halloj..ni har ju nästan"sommar" hos er...lite grönt ute..vi har totalt vitt kan jag lova

    SvaraRadera