lördag 31 januari 2009

Valp-titt!

Diana klappar valpar.

Idag åkte Diana och jag till Marie och tittade på Plus-valparna. Ack så söta de är när de precis öppnat ögonen. Idag fick de också första gången äta valpmat. Från sked bara för att de inte ska få i näsan och dra ner mat i luftvägarna.



Mamma Plus (den bruna nosen som syns på någon bild) var givetvis med och städade.



INTE alla hundar och människor på bild...

Vi han också med en promenad med... ja hur många hundar kan det ha varit *tänker*... Kan det ha varit 14 stycken - Monty, Maja, Cracker, Härta, Zumo, Bönan, Blixten, Tjejen, Skutte, Folke, Japps, Häxa, Yoda, Demo... undrar om jag missat någon?

Några Flattar har hittat öppet vatten... de kan ju bara inte låta bli att prova det *suckar*

Japps förälskade sig i Häxa som inte uppskattade hans kärleksförklaringar. Det resulterade i att Folke (!) råkade få sig en åthutning när han gick förbi (labrador som labrador - de ska bara ha, tyckte Häxa).

Lite halt på skogsvägarna. Diana halkar omkull medan Felix fortfarande står upp.

Några Flattar och en Border terrier har hittat något spännande på åkern. Den svarta pinniga svansen längst bak tillhör Yoda *ler

Demo förälskade sig i Cracker, men när Cracker lyckades villa bort honom gick det lika bra att flirta med Härta... eller Maja... - svarta flat-flickor är alla lika fina, tydligen!

Ytterligare en anledning till Nyköpingsbesöket att lämna tillbaka Maries dator som blivit kurerad av vår vän Robban. Och så passade vi på att tömma pappersinsamlingen hos Marie - tidningar går alltid åt när man har valpar!

söndag 25 januari 2009

Utställning



Hade anmält Häxa till Spaniel och retrieverklubbens utställning i Strömsholm i dag.
Eftersom anmälan ska vara inne ca 1 månad innan utställningen så är det lite svårt att veta om hunden kommer ha päls eller lite päls när det är dax.

Yoda fällde redan vid sista anmälningsdag och såg ut som en raggig get så henne anmälde jag inte, men Häxa såg OK ut så hon anmäldes.

När jag 3 dagar innan utställningen badade Häxa insåg jag att hon hade mindre päls än jag tyckt. Sen hade det blivit domarändring på veterantikarna, så hanhundsdomaren skulle döma dem. Dessutom har jag ont i en fot och att springa med Häxa med en fullt frisk fot är bara det tufft - det krävs långa ben för att hinna med i Häxas tempo... och mina ben är inte långa...
Allt gjorde att jag faktiskt tvekade att åka.

Men jag åkte. Insåg att en snart 11-årig Flat faktiskt får ha lite sämre pälskvalité än ungdomarna. Och vad gör väl en domarändring? I veteranklass placeras de fem bästa utan kvalitétsbedömning och det var bara 3 i klassen så det kunde bli sämst en 3e placering alltså.
Och så lovade Nicole Henderson att ställa upp som handler.

Häxa och Nicole

Och tänk - Nicole (11 år) och Häxa (11 år i juni) vinner veteranklassen med CK och får en jättefin kritik av domaren Karin Eriksson.
"Bra storlek. Feminint huvud. Bra hals som faller snyggt in i rygglinjen. Goda vinklar. Fin rygglinje. Flyter fram. Utmärkt helhet.
Välvisad i god kondition!"

Eftersom det inte fanns någon veteranhane anmäld så blev Häxa dessutom Bäst i rasen-veteran och skulle tävla vidare. Först i Bästa tikklassen (oplacerad) och sen i Best in show-veteran där Nicole och Häxa placerades 3a!!!



Häxa och Nicole


Det gjorde du bra, Nicole!!!

torsdag 22 januari 2009

Nya husdjur!

Nu har familjen Rönnblom Gustafsson begåvats med lite nya husdjur.
Diana har blivit jätteförtjust i små krabbor som vi sett i Zoo-Arken vid Tuna Park. Och när det i veckan kom ett reklamblad från Tropikhuset med akvarium 54 liter för ca 500 kr (inkl pump, doppvärmare och ljusramp) så tyckte vi att det var överkomligt.
Diana tog av sina julklappspengar som hon fått dels av morfar och dels av farmors mor Margareta.
Akvarium med grus och växter köptes på Tropikhuset. Vi fixade iordning allt och åkte sen till Tuna Park och köpte fyra rödklokrabbor (lat. Sesarma Bidens) och sex Guppy (2+4).

Ovan syns Kungen... Härskaren över största stenen. Kommer någon annan krabba i närheten anfaller Kungen med en spindels hastighet!

På stenen syns den krabba som hela tiden försöker hitta ett sätt att klättra upp på pumpen, för att troligen försöka klättra ur akvariet. Nedanför är Kungen.

Så här små är de!
Mer info om krabbor här


Vinterbadare...

Jessica med ... kan det vara 3 hundar?

Efter att jag lämnat Diana på skolan blev det möte vid järnvägen för promenad med Jessica och Linn och en hel drös med hundar. Lagom väder - lätt dimma och någon minusgrad - för en promenad. Vi konstaterade att vi nog skulle hålla hundarna kopplade så länge vi gick utmed ån - vi hade ingen lust att se någon gå igenom isen 10 meter ut precis...

Gissa hur många hundar det är i diket? ...svar: 6 stycken.
Gissa hur många hundar som letar godis? ...svar: 5 stycken. Demo letar bara tjejer.

Men när vi vikit av från å-vägen så var det fullt ös. Yoda var den som skulle hållas på mattan av de mer vuxna tikarna, även om hon hann med att busa med dem alla. Demo konstaterade att Trollet hade löp = inte så intressant, medan Zina luktade gudomligt gott. Så dit Zina gick dit gick även Demo...

Yoda studerade även ett vattenhål i isen på en mindre grävd kanal, och givetvis höll inte isen för henne. Det blev ett ofrivilligt vinterbad och hjälp att komma upp på iskanten. Tur kanalen var smal så det gick att nå hundkraken från land. Yoda var inte ensam om att hamna i vattnet, någon mer hund hade samma intresse...

Efter drygt 1½ timmes promenad fick någon för sig att det skulle vara gruppfoto. Ja att fotografera svarta hundar är inte lätt och ännu svårare är dels att få dem sitta still och dels att titta in i kameran (säg inte "HÄR" till hundarna, Jessica - mina kommer då *haha*)

Första försöket - Sota spanar vänster...

...andra försöket - Sota spanar höger, och de andra tycks ha ledsnat på modell-jobbet.

söndag 18 januari 2009

Fullt ös på isen i helgen!

Vi blev ett gäng på säkert 20 personer som var ute och åkte på isen i helgen. Vi började åka vid 10:30 tiden, och det var kanon väder - solsken och c:a -2 grader. Grillen var igång hela dagen och det kom en hel del vänner och bekanta (men inte min fru och inte min dotter...) som bara ville titta och ta en korv.


Tog och provade en Polaris 450 några varv.

Kan ju läcka att ägaren till denna hoj var europamästare i quad 2005, 2006, 2007.

Men inget går upp mot sin egen KTM 525:a



Jag gjorde slut på över 30 liter bensin denna helg så man måste ju säga att det här med quad är himla kul.

lördag 17 januari 2009

Tack och tack-jakt.

Äntligen fasanjakt igen! Fast denna gången var det med delade känslor.
Fjällskär

I dag var det s k tack-jakt. Nej inte jakt på fårtackor, utan jakt som tack till oss som ställt upp som hundförare och/eller i drev. Antingen är man med som skytt eller så är man med under sin vanliga uppgift. Eftersom jag inte skjuter blev det givetvis som hundförare med Demo som apportör. Häxa fick stanna hemma eftersom hon löper.

En stor del av folket samalde inför fasanjakten.

Tack-jakten började på morgonen med jakt för de som varit med och jobbat på klövviltsjakterna. De jagade på förmiddagen och fick ett rådjur och 3 hjortar.
För oss som skulle vara med på fasanjakten var det samling kl 12.00 med inledande smörgås och fika. Ja det var lunchavbrottet för de som jagat på förmiddagen.

Skyttar var det en hel del då flera av förmiddagens klövviltsjägare stannade kvar för att skjuta fasaner. Eftersom jag inte minns namnet på alla blir det bara Aksel, Marie och Ulrika som blir nämnda.
Apportörer var Camilla med Jaggan, Eva med Hexa och Udda, Marie med Folke och Zumo (som åskådare), Monica med Dot och ??, Bosse med sina två hundar och jag med Demo. ...pinsamt det där med hundnamnen jag inte minns, det måste jag reda ut...

Camilla med Jaggan (Cath's Jaguar)

Eva med Hexa (Alegnis Hexa ) och Udda (Björshults Qusin Klara ) och Bosse med sina hundar Hovhills Pangbrud och Sort Guld Touch of Basil.

Härligt vinterväder med lätta moln och några minusgrader. Det blåste friskt vid någon såt men liiiite kyla har väl ingen dött av? Kunde konstatera att julklappskängorna var utmärkta att hålla fötterna varma och de dito hörselkåporna värmde öronen bra. Ja de fungerade som de skulle också.

Demo vilar lite tills nästa fasan ska falla. Här var det långa avstånd att springa efter apporterna.

Två av Demos apporter, t vänster en "vanlig jaktfasan" och t höger en blå variant.


Fasanjakten gick över tre såtar som för Demos del gav 3 + 3 + 2 apporter. Totalt sköts 51 fasaner.


Ryanair under inflygning vid andra såten. Från sista skytten till landningsbanan är det kanske 300 meter. Ljudet från planet är ganska högt men varken fasaner eller hundar brydde sig...



Viltparad. Skyttarna på "sin" sida.

Vid viltparaden höll gårdsägare Peder ett tack-tal till Erland. Erland fick också en present - en Rolf Berg-älg - från oss apportörer som varit med under säsongen. Erland som skött jakterna på gården slutar från 1 februari och flyttar hem till Danmark. Samtidigt som det alltid är trevligt på jakterna så kändes det givetvis mycket tråkigt att Erland ska sluta.

Dagen avslutades med en utsökt middag och lika god efterrätt vid Lunds gård.

onsdag 14 januari 2009

VÅR????



Tänk - i morse hörde jag talgoxen sjunga (?) så dår som de gör på våren! Och jag har också sett skatorna gå och plocka pinnar för att renovera boet...


Tror ni det kommer bli vår i år också???



Tack Jessica och Agnes för att Diana får låna skridskorna, de passar perfekt!
... ja vi får hoppas de blir mer vinter också.
I Torshälla finns ju ingen konstis utan bara helt vanlig is, som smälter bort när det blir plusgrader ute. Så dagens idrottstimme med inplanerad skridskoåkning uteblev. Vi hoppas att nästa veckas Vintersportdag ska bli av i alla fall.

onsdag 7 januari 2009

Sörmlands 13 lodjur - släng er i väggen!

Yoda fyller 1 år idag och Diana har bestämt att vi minsann måste köpa en födelsedagspresent till henne - "ja ett ben eller nåt". Vi får väl göra det senare idag när vi tinat upp bilen...


Nu fick Yoda ändå ha lite extra roligt på förmiddagen.


Vi upptäckte att hon satt blick stilla och fån-stirrade ut genom altanfönstret. Ni som känner Yoda vet att hon inte kan vara stilla speciellt länge... Jag trodde det var småfåglarna, som vi lagt ut mat till, som fångat hennes intresse. MEN se - det var en ekorre!!!


Sedan dök det även upp en nyfiken skata som ville vara med och dela på fröna som ekorren hittat... Och dessutom var det massor av talgoxar, blåmesar och några koltrastar som hittat våra utlagda frön och äppelklyftor - rena naturfilmen på tomten!


Yoda stirrar!


Hungrig ekorre!

Nyfiken hungrig skata!


PS Mamma - som du ser blev bilderna liiite suddiga. Vi behöver din hjälp att tvätta fönster framåt våren *blink*

tisdag 6 januari 2009

För mycket ledighet?

Kan man få för mycket ledighet? Ja, för mycket hemmatid alltså?
Ibland känns det faktiskt så. Som idag.

Jag valde att snyltgästa hos Marie och Jonas, samtidigt som då Jonas inte fick med Marie på jakt *sorry* utan Jonas fick släpa med barnen istället. Misstänker att de hamnade hos farmor kanske :-)
Marie och jag konstaterade att man ibland nog bör vara övertydlig när man planerar saker... speceillt när män är inblandade *blink* För inte kan det vara vi kvinnor som är komplicerade? Nä det är ju omöjligt!
Ni våra män och sambos - vi älskar er ändå!

Nå ja, lite skitprat om än det ena och än det andra, gott te och sockerkaka och sen en promenad med... *försöker räkna*... 8 flattar, 2 border terrier, 2 vorsteh, 2 labradorer, 1 jämthund och 1 "jag vet inte vad" varav 11 sprang lösa (flattar, labbar och en border - av dessa var 5 hanar). Och inte nog med det - en löptik deltog i promenaden också, om än i koppel *ler*
Kul att se alla hundar tillsammans. Ja en del gillar varandra mer än andra, medan en del inte gillar en viss. Och somliga bara skiter i alla! Och en del får man hålla mer koll på än andra så de inte går iväg på egna promenader...
Tror hundarna blev nöjda i alla fall!
Men måste säga att det är hiskeligt svårt att se vilken hund som är vilken. Ja Demo känner jag igen - han ser ju ut som en liten björn med all sin päls, men Yoda, den mer lättpälsade, smälte in i gänget med alla andra springglada svarta Flattar (ja två vår bruna så de kände t o m jag igen som "inte Yoda")...

Efter promenaden blev det mer te och smaskiga korvmackor. DEN korven får ni börja sälja till oss andra! Så himla god!!! Och sen lite mer skitprat förståss, tills det var dags att åka hemåt.

Tack för trevligt sällskap, Marie!

Tyvärr hade bloggaren ingen kamera med, för den hade följt med mannen på 4-hjulingssafari istället.

söndag 4 januari 2009

Hur ord kommer till...


Nu vet vi varför långa kalsonger heter just LÅNGkalsonger...
Om det är någon som råkat krympa sina i tvätten har vi det perfekta hjälpmedlet för att få dem i rätt längd igen. Maila och boka tid - ange kod YODA så erhålls rabatt.
OBS vi tar inga som helst ansvar för om det råkar bli hål i tyget...

lördag 3 januari 2009

Lördagskul

Min Danske vän Johan och jag tog en 12 mila tripp med fyrhjulingarna idag.
Här står jag och väntar på att Johan ska tömma kaffekoppen. Ja hans kopp är ju i form av en 5 liters hink. :-)

För att komma dit vi skulle var vi tvungna att åka i en kraftledningsgata.

Kul att åka fort när ingen ser...

Johan fuskar för han har 4-hjulsdrift!


Johan trodde att en Yeti gått förbi här och jag höll med... tills jag kom hem och frun tyckte vi var korkade. Det ser väl alla att det är Hälge som varit där!


Matrast!
"Brinn då grill-jävel...." muttrade grillmästare Jensen.


Här ses den av grillmästare Jensen egenhändigt skapade kulinariska läckerheten "grovsotad hotdog" som serverades med torrt bröd, och tackolov även med senap och ketchup.

Nå ja, allt varmt är gott i kylan! Fast det hann bli mörkt innan Jensen var nöjd med svartheten på korven...
Mycket frisk luft och snörök i bitande kyla... Efter maten var det bara 4 mil skogsväg hem.

torsdag 1 januari 2009

Demo sammanfattar jul och nyår ur sin synvinkel

Man märker att något konstigt är på gång när husets fok börjar klättra på stolar för att hänga upp diverse lampor i fönstren.
Ute sätter husse blinkande belysning på uthuset och så ställer han en gran mitt i bästa springstråket på gräsmattan, och från granen går en sladd som man absolut inte får trassla in sig i... NÄHÄ, men den är ju grön och syns inte mot den gröna gräsmattan. Jag är dessutom hund och sägs vara färgblind!
Ni skulle sett Yoda när hon sprang ut första gången efter att husse ställt upp granen mitt på gräsmattan - längre och lägre Flat får man leta efter -skällde gjorde hon också. Men det tog inte lång stund innan hon rodnande konstaterat att det var ju bara ett träd! Yoda påstår att hon var minsann inte alls rädd... Jojo...
Häxa däremot, ja ni vet polisen, rusade ut på tomten och upp i skogen när Yoda skällde. Häxa trodde att det var något rådjur eller kanske en igelkott som var problemet...

Sen fortsätter galenskaperna. Nån idiot släpat in ett träd och ställer det bredvid soffan i vardagsrummet. Det hängs upp en massa häftiga bollar och dragvänliga snören som gör trädet helt OK! men...
NEJ!!! Inte dra i glittret!!! NEJ!!! Inte apportera julgranskulorna!!!
Inte får man tugga på de stickiga grenarna heller.
Och det värsta av allt - man får skäll när man står och viftar med svansen i trädet också...
Det är väl inte vårt fel att man måste ju gå förbi den om man ska komma fram till husse när han ligger i soffan och snaskar julgott.
Vilken Flat kan låta bli att vifta på svansen??? VA??? Jag bara undrar alltså!!!

Och så stackars Yoda! Hon anser att allt som ligger på golvet och är i bärvänlig storlek, är tillåtet att bära på. MEN NÄHÄ, paketen under det där jävla trädet får hon inte röra. Inte ens när det bara är papper och snören kvar av paketen, får hon ta det! TASKIGT säger jag bara! Yoda hjälper ju ändå bara till med att göra pappret i dels mindre bitar och dels mindre mängd... Ja det är klart den saknade mängde papper kommer ju fram senare, i form av bajs...

Och Häxa då - ja hon hoppas och tror att den där skinkan matte fixar i ordning, är till henne. Men så får hon knappt snutten ens - Häxa borde väl ha lärt sig vid det här laget. Hon har ju ändå varit med om jular under 10 år nu. Husse fortsätter muta oss vid frukostbrodet, med sina ostskivor. Men HALLÅ - det finns ju skinka!!!
OK OK ost är givetvis helt OK, husse, för av matte får man ju inget alls!


Så kommer vi till Nyårsafton!
HUR KAN MÄNNISKORNA VARA SÅ TASKIGA ATT MAN SKJUTER OCH SKJUTER UTAN ATT TÄNKA PÅ STACKARS MIG???
Här sitter jag, som den duktiga apportör jag är, och passar på vartenda skott och inte EN ENDA fågel får man hämta. Det hade varit helt OK med en sketen dummy, men inte ens det...
NÄ! Ska ni skjuta kan ni väl se till att det ramlar ner nått också!
...eller är det så att de där som skjuter är så dåliga skyttar att de missar var enda gång???
...vad då??? Fyrverkerier??? Nä mig lurar ni inte! Om det smäller och dessutom luktar krut - då skjuter man fågel!

Men här måste jag säga att jag beundar Häxa. Hon skiter i det hela (jaså länge det inte finns inget att äta alltså). Yoda däremot tyckte väl det var lite konstigt - ja inte smällarna, men allt ljussken och så det där knastret som följs av en del smällar. Men matte gav henne (och Häxa, eftersom hon vaknat när det vaknades något att ÄTA) några ben och så var de två sysselsatta en stund.
...jodå jag fick några jag också eftersom matte påstod att jag kommer få nackspärr om jag ska stå och titta upp mot trädtopparna efter de där fåglarna som aldrig tycks ramla ner.

Ja hörrni det var allt jag hade att säga om jul och nyår.
Önskar er alla God fortsättning på nya året!
Själv ser jag fram emot 17 januari för då har matte sagt vi ska apportera fasan igen!